TUPAKOINNIN HAITAT

Tupakoinnin haitat
-pieni näytelmä keskinkertaisuuden kauhusta

Oletko koskaan havahtunut unesta, josta herätessä oma arkitodellisuus tuntuu tyhjältä tai ainakin hieman tylsältä?

Ivan on 25-vuotias nuori haaveilija, z-sukupolven kaupunkilaisen lajityypillinen esimerkki, joka taistelee unelmien ja arkielämän todellisuuden ristipaineessa. Unelmissaan Ivan haluaisi olla menestyksekäs kirjailija, mutta urakehitys ei ole edennyt toiveiden mukaan. 

Kun puoliso Elisa eräänä päivänä ilmoittaakin Ivanin yllättäen pitämään vapaamuotoista luentoa yleisötilaisuuteen, löytää Ivan itsensä tukalasta paikasta, jossa mikään ei tunnu sujuvan omien suunnitelmien mukaan.
Näytelmä käsittelee tunnetta, jossa omat aivot, räksyttävät koirat, päiväunet tai pelot mokaamisesta estävät saamasta mitään valmiiksi. Miten ja mistä ihminen voisi repiä elämälleen merkitystä kaiken keskellä? Teos on absurdeja sävyjä saava esitys unelmien ja reaalimaailman välisestä kuilusta, jossa mikään ei enää ole selvää. Ei edes se, mikä on totta ja mikä lopulta vain fantasiaa.

“Eka ajatus tulee, se tulee heti. Mä näen itseni kalliissa asunnossa, tai viinilasi kädessä puhumassa. Mä oon erikoinen. “

Tupakoinnin haitat on rakentunut Taideakatemian teatterin opintosuunnan opinnoista keväällä valmistuvien Lassi Jämsän ja Riikka Voutilaisen käsissä Anton Tšehovin Tupakoinnin haitoista -monologin innoittamana. Tšehovin ironinen alkuperäisteksti limittyy pohjavireeksi ja uudeksi tekstimateriaaliksi nuorten teatterintekijöiden sekä omalaatuisen näyttämöilmaisun sävyttämässä räväkässä teoksessa. Esitys on sekä Riikka Voutilaisen että Lassi Jämsän taiteellinen opinnäytetyö.

“Toinen ajatus, mun pää surkastuu. Sydän hyppää joka viidennen lyönnin yli. Mä en oo edes varma olenko mä syntynyt, oonks mä ihminen, vai vaan joku vahinko. Entä jos mä oon tyhmä robotti, vahingossa sekoitettu ihmisten sekaan.“

Teosta ei suositella alle 12-vuotiaille katsojille yksittäisten sisällöllisten valintojen sekä näytelmätekstin kielenkäytön johdosta.

Esityksen kesto on 1 h 15 min. Ei väliaikaa.

TYÖRYHMÄ
Näytelmäteksti: Anton Tšehov, Lassi Jämsä

Käännös: Martti Anhava

Dramaturgia: Lassi Jämsä ja Riikka Voutilainen

Ohjaus: Riikka Voutilainen

Rooleissa: Ia Nissinen, Lassi Jämsä, Antti Ainola, Nuppu Ervasti, Satu-Lotta Pitko

Skenografia ja visualisointi: Mariel Helovirta, Olga Laine

Äänisuunnittelu: Arttu Mäkinen, Riikka Voutilainen

Valosuunnittelu: Rita Löytty

Julistekuva: Aleksi Kolmonen

Tekniikka esityksissä: Petra Lumme, Olga Laine, Arttu Mäkinen

Tuotanto: Turku AMK Taideakatemia

Anton Tšehovin alkuperäistekstin Tupakoinnin haitoista tekijänoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s